Vlada i predstavnici sindikata prosvetnih radnika bez dogovora

11. septembar 2024 – Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika saopštili su danas da nije postignut dogovor sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem u vezi sa ispunjenjem obaveza o poboljšanju materijalnog statusa obuhvaćenih ranije potpisanim Protokolom.

Vučević je kazao da će od 1. januara plate nastavnog osoblja biti povećane za 12 odsto, dok će plate nenastavnog osoblja biti veće za 8 odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru.

„Navedena dinamika i iznosi povećanja ne prate potpisani Protokol. Sindikati se posebno protive podeli zaposlenih u školama na nastavno i nenastavno osoblje. Svojim aktivnostima i učešćem u predstojećim akcijama doprinećete unapređenju daljih mogućih pregovora sa Vladom Srbije“, piše u saopštenju.

S druge strane, Ministarstvo prosvete objavljuje kako je premijer „predočio da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto, što će doprineti tome da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Srbiji“, kao i da je ukazao na to da će Vlada Srbije u narednom periodu težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete.

Dakle, nigde se ne pominje a nije postignut dogovora. U svakom slučaju, i jedni i drugi najavljuju da će pregovori o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti biti nastavljeni.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!